"Zmiany mają na celu wprowadzenie ułatwień dla osiedlania się w Polsce obywateli państw bliskich kulturowo, którzy posiadają kwalifikacje w zawodach pożądanych dla polskiej gospodarki" – można wyczytać w projekcie.

w praktyce nowe przepisy oznaczają, że imigrant będzie mógł sprowadzić rodzinę już półtora roku po przyjeździe do Polski (po roku pracy na zezwoleniu i kilku miesiącach na formalności), a otrzymać stały pobyt – w sprzyjających warunkach – przed upływem trzech lat.-   piszą w Dziennik.pl

TO, CZEGO NIE PISZĄ, TO FAKT, ŻE PO OTRZYMANIU STAŁEGO POBYRU TAKIE OSOBY Z MOCY PRAWA OTRZYMAJĄ POLSKIE OBYWATELSTWO 

TAKIE PRAWO UCHWALONO ROK PRZED KATASTROFĄ SMOLEŃSKĄ, KTÓREMU ŚP. PREZYDENT LECH KACZYŃSKI "CHCIAŁ PODSTAWIĆ NOGĘ"  /  NIE UDAŁO SIĘ, ... KTOŚ PODSTAWIŁ JĄ JEMU : /